Arbeidsovereenkomst met terugwerkende kracht inkorten?

Mijn baas heeft vlak voor het aflopen van de proeftijd mijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met terugwerkende kracht voor de helft verkort. Mag dat wettelijk gezien?

Het ligt aan de omstandigheden, maar normaal gesproken is dat niet toegestaan. Een werkgever die een arbeidscontract vlak voor het einde van de proeftijd met terugwerkende kracht inkort, handelt namelijk in strijd met de wettelijke regels over proeftijd. Er kan dan zelfs sprake zijn van misbruik van de proeftijd.

Wettelijke termijn
Een proeftijd mag nooit langer zijn dan de wettelijke termijn (twee maanden). De proeftijd is bedoeld om een werknemer en werkgever de mogelijkheid te bieden om af te tasten of ze een langdurige arbeidsrelatie met elkaar willen aangaan. Om deze reden kunnen ze allebei voor en tijdens de proeftijd zonder veel problemen de arbeidsovereenkomst opzeggen.

Misbruik van de proeftijd
Een werkgever die de proeftijd misbruikt, kan in bepaalde gevallen schadeplichtig zijn. Zo moest een werkgever een nieuwe secretaresse een schadevergoeding betalen, omdat hij na één dag had geoordeeld dat ze niet geschikt was voor haar functie, terwijl over haar functioneren redelijkerwijs niet in één dag kon worden beslist. Het is echter aan de werknemer om te bewijzen dat de werkgever de proeftijd misbruikt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord