Moet werkgever winterbanden van leaseauto betalen?

‘Ik heb een leaseauto van de zaak. Met dit barre winterweer vind ik het wel veilig om winterbanden te gebruiken.

 Is mijn baas niet verplicht hiervoor te zorgen? En als er nu een ongeluk gebeurt, is hij dan aansprakelijk voor mijn schade?’

Nee, je baas is niet verplicht om te zorgen dat jouw leaseauto van de zaak in de winter van winterbanden (of sneeuwkettingen) is voorzien. Dit is alleen anders als je hierover afspraken met je baas hebt gemaakt toen je de leaseauto in gebruik nam. Hoewel een werkgever er natuurlijk wel verstandig aan doet om zijn leaseauto’s van winterbanden te voorzien, zal het afzien ervan niet snel leiden tot aansprakelijkheid van je baas.

Schending zorgplicht werkgever?
Valt het niet verschaffen van winterbanden door de baas dan onder schending van zijn zorgplicht? Waarschijnlijk niet, want het hangt niet samen met werkzaamheden in de uitvoering van de arbeidsovereenkomst. Wel zou er sprake kunnen zijn van slecht werkgeverschap door geen afspraken te maken over winterbanden. Zo heeft de rechter bijvoorbeeld eerder bepaald dat er sprake is van slecht werkgeverschap, als een werkgever heeft verzuimd om voor zijn werknemers een goede ongevallenverzekering af te sluiten.

Eigen verantwoordelijkheid werknemer
Je hebt als werknemer echter ook je eigen verantwoordelijkheid. Dit brengt met zich mee dat je in eerste instantie zelf verantwoordelijk bent voor een veilige auto en daar horen in de winter ook winterbanden bij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord