Na drie arbeidscontracten toch een vierde aanbieden

Voor werkgevers is het nu mogelijk om de Flexwet te omzeilen: na drie arbeidscontracten voor bepaalde tijd

kan een vierde voor bepaalde tijd aangeboden worden. Dit geldt alleen bij werknemers jonger dan 27 jaar.

Flexwet
De Wet flexibiliteit en zekerheid (Flexwet) trad in 1999 in werking. De Flexwet is van toepassing op tijdelijke dienstverbanden. Deze wet is onder meer gecreëerd om een betere rechtspositie voor flexwerkers te realiseren, met name naarmate de arbeidsrelatie met de werkgever langer duurt. Zo ontstaat er na drie achtereenvolgende tijdelijke contracten een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Dat gebeurt ook wanneer de totale duur van achtereenvolgende contracten 3 jaar of langer is.

Nieuwe maatregel
Door een nieuwe maatregel van de overheid wordt het voor werkgevers nu mogelijk om vaker en langer opeenvolgende arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd aan te gaan met werknemers jonger dan 27 jaar. De maatregel moet de stijging van de jeugdwerkloosheid tegengaan. Vooral jongeren worden hard getroffen door de huidige economische crisis. Het gaat om een tijdelijke wet tot 1 januari 2012, met de mogelijkheid tot verlenging.

Meer ruimte
Werkgevers die tijdens deze economische crisis geen risico willen nemen met een vast dienstverband, hebben op deze manier nog ruimte om dezelfde werknemer op tijdelijke basis in dienst te houden. Jongeren maken zo bij het einde van de crisis meer kans op verlenging van het dienstverband.

Concrete wijziging
Door de Flexwet ontstaat na drie jaar van opeenvolgende tijdelijke contracten of bij het vierde contract een vast dienstverband. Door de invoering van de nieuwe tijdelijke maatregel wordt dat na vier jaar of bij het vijfde contract.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord