Niet krabben kost 240 euro

Als je met je auto in dit winterweer de weg opgaat en je hebt geen enkele autoruit gekrabd,

dan kan je dat een boete van 240 euro opleveren.

Er zijn verschillende manieren om met dit barre winterweer op een verantwoorde manier met de auto de weg op te gaan. Zo doe je er verstandig aan om winterbanden te monteren, ook al is dit niet verplicht in Nederland. Wel ben je verplicht om al je ruiten goed ijsvrij te maken.

Prijskaartje
Als je voorruit niet goed ijsvrij is, kost je dat 160 euro. Is de achterruit niet goed gekrabd, met name wanneer je auto geen zijspiegel heeft, dan moet je 90 euro betalen. Had je zoveel haast dat werkelijk elke ruit nog besneeuwd is, dan mag je 240 euro overmaken. Kort gezegd, hoe meer ijs op je ruiten zit, des te hoger de boete.

Kentekenplaat
Ongeacht hoe het weer is, je kentekenplaat moet altijd zichtbaar zijn. Slecht weer is geen excuus en een besneeuwd kenteken komt je op een boete van 90 euro te staan. Tevens moeten de ruitenwissers hun werk kunnen doen. Als je dit niet doet, en je zet de ruitenwissers aan, heb je kans dat het ijs de ruitenwisserbladen stuk maakt.

Controle
Niet ieder politiekorps controleert even streng als het gaat om autoruiten die niet ijsvrij zijn. Het risico dat je staande gehouden wordt binnen de bebouwde zal daarbij groter zijn dan op de snelweg, omdat een auto dan korter de tijd heeft om warmer te worden en zich te ontdoen van ijs en sneeuw.

Bezwaar maken
Als je overigens een boete van de politie hebt gekregen omdat je ruiten niet ijsvrij waren, dan kun je hiertegen bezwaar maken. Dit gaat overigens alleen als er bij de overtreding geen schade of letsel is ontstaan.

Snelle vertrek tips
Dek ’s avonds je voorruit af met ijsfolie, karton of doek. Zet je auto niet op de handrem als het vriest. Bewaar slotontdooiers buiten de auto. Een setje startkabels zijn handig als je accu leeg is.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord