briefgeld

Prinsjesdag

Op Prinsjesdag zijn de wijzigingen in de Basisverzekering en de hoogte van het eigen risico voor komend jaar bekendgemaakt. Wat verandert er precies voor u en waar moet u rekening mee houden in 2018?

Wij hebben de belangrijkste zaken voor u op een rij gezet:

Eigen risico

De overheid heeft het eigen risico gelijk gehouden en blijft ondanks eerdere berichten gehandhaafd op € 385,-.

Eigen bijdrage

De meeste zorgkosten worden helemaal vergoed uit de basisverzekering. Maar voor een aantal zorgsoorten geldt een eigen bijdrage. De eigen bijdrage is het deel van de medische kosten dat u zelf moet betalen.

Hoe hoog die bijdrage is, wordt jaarlijks bepaald door de overheid en is voor iedereen gelijk. Hieronder vindt u de wijzigingen van de eigen bijdragen.

Hulpmiddelen

  • Maximale vergoeding van een pruik stijgt naar € 431,-;
  • Eigen bijdrage van allergeenvrije schoenen en (semi-) orthopedische schoenen stijgt voor verzekerden vanaf 16 jaar en ouder naar € 138,-;
  • Eigen bijdrage lenzen en brillen in bijzondere gevallen stijgt – per glas of lens naar € 57,50; – voor 2 glazen of 2 lenzen per jaar naar € 115,-.

Zittend ziekenvervoer

  • Eigen bijdrage stijgt naar € 101,- per kalenderjaar;
  • Kilometervergoeding gaat omhoog naar 30 cent.

Fysiotherapie (indicatie artrose)

Wijziging
De overheid heeft de aanspraak fysiotherapie vanaf 18 jaar uitgebreid voor de indicatie artrose in knie en/of heup. U krijgt vanaf de eerste behandeling maximaal 12 behandelingen oefentherapie vergoed in een periode van maximaal 12 maanden.De overheid heeft de aanspraak zittend ziekenvervoer uitgebreid. Deze geldt ook als u immuuntherapie ondergaat. De Basisverzekering vergoedt zittend ziekenvervoer als u een behandeling met immuuntherapie moet ondergaan (naast behandelingen met chemotherapie en radiotherapie).Als u eerder verwezen en behandeld bent voor zintuiglijk gehandicaptenzorg en u later weer een eenvoudige, kort te behandelen zorgvraag heeft zonder dat uw aandoening is veranderd, dan hoeft u niet opnieuw een verwijzing te halen.

Zintuiglijk gehandicaptenzorg

Als u eerder verwezen en behandeld bent voor zintuiglijk gehandicaptenzorg en u later weer een eenvoudige, kort te behandelen zorgvraag heeft zonder dat uw aandoening is veranderd, dan hoeft u niet opnieuw een verwijzing te halen.

Zittend ziekenvervoer (immuuntherapie)

De overheid heeft de aanspraak zittend ziekenvervoer uitgebreid. Deze geldt ook als u immuuntherapie ondergaat. De Basisverzekering vergoedt zittend ziekenvervoer als u een behandeling met immuuntherapie moet ondergaan (naast behandelingen met chemotherapie en radiotherapie).