Steeds meer buitenboordmotoren gestolen

Het aantal diefstallen van buitenboordmotoren is in 2009 fiks gestegen, van 1.752 in 2008 tot 1.938 in 2009. Veruit de meeste buitenboordmotoren worden in Amsterdam gestolen.

De meeste aangiften werden raar genoeg in de politieregio Fryslân worden opgenomen. Dat blijkt uit het rapport Vaartuigdiefstal 2009 van het KLPD.

Het Landelijk Vaartuigenteam van het KLPD stelt jaarlijks een criminaliteitsanalyse op voor de diefstal van pleziervaartuigen en buitenboordmotoren. Aan de hand van ‘hot spots’, ‘hot moments’ en ‘hot items’ brengt het korps de belangrijkste ontwikkelingen in de vaartuigdiefstal in kaart. Zo blijkt uit de cijfers over 2009 dat Haarlem dé hot spot was voor de diefstal van buitenboordmotoren. Met een toename van maar liefst 229 procent is Haarlem in een jaar tijd steden als Loosdrecht, Sneek en Leeuwarden voorbijgesneld.

Terugvinden

In de ‘hot moments’ is vorig jaar weinig of geen verandering gekomen. Zowel de vaartuigen als de motoren worden tijdens het vaarseizoen gestolen, met een piek in juli en augustus. Opmerkelijk is wel dat het aantal gestolen buitenboordmotoren is gestegen, maar het terugvindpercentage juist is gedaald. Zo werden in 2008 nog 117 (van de in totaal) 1.752 gestolen buitenboordmotoren teruggevonden, terwijl er in 2009 slechts 58 (van de 1.938) motoren zijn teruggevonden. “Een daling van zeven naar drie procent, maar wel met de kanttekening dat het aantal nog kan stijgen”, aldus Carola ter Braak, ad-interim manager van de Stichting Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV). Volgens haar ligt er wel eens “de nodige tijd” tussen diefstal en terugvinden, soms zelfs jaren. “Maar ook al stijgt het percentage in de loop van dit jaar nog wat, het is natuurlijk veel en veel te laag.”

Aangiftebereidheid

Ter Braak benadrukt dat het beschikbare cijfermateriaal over 2009 is gebaseerd op het aantal aangiften dat bij het Landelijk Vaartuigenteam van het KLPD wordt aangeboden en lang niet alle diefstallen worden bij de politie gemeld. “Sterker nog, uit de cijfers blijkt dat het aantal aangiften van vaartuigdiefstallen in 2009 met acht procent is afgenomen, terwijl wij ons echt afvragen of het aantal diefstallen ook werkelijk is afgenomen. Wij hopen dan ook dat alle betrokken partijen, zoals botenbezitters, verzekeraars en politie komend vaarseizoen alle vaartuigdiefstallen melden bij de VbV-helpdesk of via www.isgestolen.nl.”

Bron: Verbond van Verzekeraars

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord