Vakantie / Reis

Vergoeding van medische kosten in het buitenland

Over vergoeding van medische kosten in het buitenland bestaan veel misverstanden. Hoewel de zomervakantie voor veel mensen weer achter de rug is, is het toch goed de zaken rond de vergoeding van medische kosten in het buitenland nog eens onder de loep te nemen.

Aanleiding is een recente uitzending van ‘Groeten van Max’ die ook in andere media veel aandacht kreeg. Daarin werd het verhaal verteld van de heer Pot die, na een verblijf in het ziekenhuis op Kreta, bij thuiskomst in Nederland voor een onaangename verrassing kwam te staan: een rekening van ruim  € 12.000,- voor geneeskundige kosten. Hij bleek onvoldoende verzekerd te zijn.

Zorgverzekering of reisverzekering?
Welke kosten worden nu vergoed door de zorgverzekering en welke vallen onder de dekking van de reisverzekering? De Basisverzekering van de zorgverzekering dekt over het algemeen alleen de zorgkosten volgens het in Nederland geldende tarief. Alle kosten daarboven, dien je zelf te betalen met vaak als gevolg een flinke rekening. Die extra kosten zijn te verzekeren met een aanvullende zorgverzekering van de zorgverzekeraar, of door een goede reisverzekering af te sluiten. Voor welke optie wordt gekozen, is afhankelijk van de wensen en behoeften van de verzekerde.

Ons advies
Aangezien zorgverzekeraars de dekkingen jaarlijks aanpassen adviseren wij te kiezen voor de zekerheid van een doorlopende reisverzekering met een medische kosten dekking.