vragen

Verschil Natura en Restitutie zorgverzekering slecht bekend

Vooral jongeren weten niet van het bestaan van twee typen zorgverzekeringen, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van ONVZ.

Zestig procent van de Nederlanders is niet op de hoogte van het bestaan van zogenoemde naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen, zo blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van ONVZ Zorgverzekeraar. Vooral jongeren weten niet van het bestaan van verschillende typen zorgverzekeringen. 82 procent van de 18 tot 24-jarigen weet niet dat er naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen bestaan, tegenover 56 procent van de 65-plussers. Meer dan de helft van de ondervraagden weet bovendien niet welk type zorgverzekering ze zelf hebben. Van de jongeren moet 84 procent het antwoord op die vraag schuldig blijven. Bij 65-plussers is dat 49 procent.

Restitutie
Bij een restitutie  zorgverzekering zal de verzekeraar de zorgnota vergoeden tot maximaal het in Nederland geldende tarief (let op bij behandeling in het buitenland).

Natura
Bij een natura  zorgverzekering zal de verzekeraar de zorgnota 100% vergoeden van een zorgverlener waarmee de verzekeraar een contract heeft gesloten. Betreft het een zorgnota van een zorgverlener waarmee geen contract is gesloten dan zal de zorgverzekeraar tot maximaal 65% tot 75% vergoeden van de zorgnota, overeenkomstig het tarief wat geldt voor gecontracteerd zorgverleners.

Budget
Bij een budget  zorgverzekering zal de verzekeraar de zorgnota 100% vergoeden van een zorgverlener waarmee de verzekeraar een contract heeft gesloten. Betreft het een zorgnota van een zorgverlener waarmee geen contract is gesloten dan zal de zorgverzekeraar tot maximaal 65% tot 75% vergoeden van de zorgnota, overeenkomstig het tarief wat geldt voor gecontracteerd zorgverleners.

Daarnaast zullen bepaalde behandelingen alleen worden vergoedt indien de behandeling is gedaan bij een specifieke zorgverlener. Dat kan een ziekenhuis 100 kilometer verderop zijn. Dat noemen wij zorgsturing (bijvoorbeeld per provincie 1 gecontracteerd ziekenhuis).