Woekerpolis

Zorgverzekeraars laat met premies 2015

Zorgverzekeraars zijn laat met het bekendmaken van hun zorgverzekeringspremies en voorwaarden voor 2015.

Zorgverzekeraars moeten voor 19 november hun premies voor 2015 publiceren. Tot op heden heeft enkel DSW de premie voor 2015 bekendgemaakt.

Zorgverzekeraar Achmea verschuilt zich achter de reden van deze late publicatie dat er nog hard gerekend moet worden vanwege overheveling vanuit de AWBZ zorg naar de zorgverzekeraars.
Daarnaast heeft Minister Schippers van Volksgezondheid vorige week nog extra geneesmiddelen toegelaten tot het Basispakket en dat moeten we ook nog meenemen in de berekening”, aldus een woordvoerder. Vorig jaar had Achmea rond deze tijd de premies van de merken Agis, Zilveren Kruis, OZF Achmea en Avéro Achmea al bekendgemaakt.
Ook VGZ, CZ en Menzis hebben de premies nog niet bekendgemaakt. CZ herkent het geschetste beeld en is ook nog bezig met de berekening van de premie.

Concurrentie
VGZ geeft nog twee anderen “redenen” voor de verlate premies voor 2015. “Er is natuurlijk ook een onderlinge concurrentie”. Verzekeraars willen niet als eerste de premies bekendmaken. Daarnaast is VGZ nog bezig met het contracteren van zorgverleners.
Dit is een niet zichtbare of controleerbare reden en ook niet echt steekhoudend. Voorgaande jaren had VGZ hier geen probleem mee en het is maar de vraag of zorgverzekeraars zorgverleners nog kunnen en mogen contracteren. Hierover loopt nog een rechtzaak waarbij het inkoopbeleid van zorgverzekeraars ter discussie wordt gesteld.

Zorgverzekeraar DSW gelooft niet dat de grote verzekeraars nu nog aan het rekenen zijn. “Om de premie te bepalen, heb je de Miljoenennota nodig. Wij hebben in minder dan een week na Prinsjesdag de premie vastgesteld en de andere verzekeraars zouden het na zes weken nog niet weten? Dan ben je als zorgverzekeraar onbekwaam of je houdt de boel voor de gek”, zegt directeur Chris Oomen.

Ook hierin blinken zorgverzekeraars niet uit in het serieus nemen van de consumenten en zijn ze enkel met zichzelf bezig.

SeniorenVerzekerd zal zo snel mogelijk een goed overzicht aanbieden om duidelijkheid te geven en onzekerheid te kunnen wegnemen bij senioren.